2012. márc. 20.

A nosztalgia hűsítő színe


 A türkiz

Mindenkinek van türkiz kép a fejében, legalább egy -szikrázó napsütéses- vízpartos.
Balaton, tenger, Lupa tavak...
Nekem a nosztalgia színe, és régóta az összes közül ez a kedvencem.
 

A türkiz drágakőről kapta a nevét, amelynek az egyiptomi, atlanti és amerikai őslakosok egyaránt oltalmazó hatást tulajdonítottak

A türkiz kő csillagjegyei: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak

A türkiz az egyensúly színe. Ez a természet nagy nyugtatója.
Többek között a játékosság, a szabadság, függetlenség, önállóság, a spontaneitás színe. Az ember energetikai rendszerében a szívcsakra zöldje és a torokcsakra kékje között, a mellkas jobb területén jelenik meg.
A szívbéli érzelmek tiszta kifejezése,  a művészetek, és a kreativitás is türkiz fogalmak.

Aki vonzódik ehhez a színhez, általában rugalmas gondolkodású ember, nyitott az új dolgok iránt.
Ennek a színnek az alkalmazása elősegíti az önvizsgálatot, segíthet megtudni azt, hogy mit akarunk. 










Lelki hatása: 
A türkiz segít elhatárolódnunk a lelki terhektől. Megszünteti az ingadozó kedélyállapotokat,a félelmet, depressziót, javítja a kedélyt, segít megőrizni energiatartalékunkat. Kimerült állapotban nagy segítséget jelenthet használata. Tisztítja és erősíti az aurát, óv a negatív energiától és rezgésektől. Hajdan a fekete mágia hatásainak kiküszöbölésére használták. A türkiz helyreállítja a lelki harmóniánkat, erősíti intuíciónkat, s mivel hatására bensőleg megnyugszunk, mélyíti a meditációt is.
Ez a színárnyalat segíti a tudat kiteljesedését, nyitottságot közvetít, feloldja a keserűséget és megszabadít a lelki terhektől.









Gyógyhatása: 
A türkiz hatása rendkívül sokrétű, leginkább azonban a torok tájékára és a légutakra van hatással. Használhatjuk köhögés és hörghurut, torokgyulladás, szamárköhögés, pszeudokrupp, mindenféle tüdőbetegségek, tüdőgyulladás, nyelési zavarok, megfázás, de akár pajzsmirigyműködés szabályozásának szükségessége esetén is.
Rezgése megnyitja a torokcsakrát, ezért a türkizt a beszédhibák (például dadogás) javítására is használhatjuk, de arra is segítségünkre van, hogy megtaláljuk a megfelelő időben a megfelelő szavakat. 
Alkalmazhatjuk továbbá fogínygyulladás, fogínyvérzés, vagy ínysorvadás kezelésére. Hatással van ezenkívül az ízületekre és az izmokra, jó ínszalaghúzódás,-gyulladás vagy -szakadás esetében, használhatjuk izomláz, izommerevedés ellen is. 
A türkiz segíti emellett a szervezet méregtelenítését és savtalanítását, így rendkívül jó hatással van a vesére is. Hátráltatja a hólyag - vagy vesekövek kialakulását. Használatával felszívódnak az ödémák is.
Segíti a zsírégetést is, ezért jó hasznát vesszük, ha diétázunk.















 
A Pantone cég szakemberei minden évben megjelölik az irányadó színtónust, amely hatással bír a design, divat, lakberendezés, dekoráció világára - 2010 színének a türkizt választotta.
A ragyogó türkizkék élénkké, érdekessé teszi a teret, élettel tölti meg a környezetét. De a türkiz a hálószobában is egy jó választás lehet. A türkiz a pihenést, a nyaralást, a nyári égboltot, a tenger színét idézi, ezzel segíti az ellazulást, a pihenést. A türkiznek számtalan világos vagy sötét, kékes vagy zöldes tónusú árnyalata van, így mindenki kiválaszthatja a relaxációt legjobban szolgáló tónust.








































képek:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

témában:
a,
b,c, d,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése